Maarse Drukwerk

Energiek familiebedrijf met slagkracht

Interview met Fabian uit het magazine Ampersand Heidelberg Benelux verschenen in december 2015.

Aanvankelijk vond Fabian Maarse (30) de grafische industrie oninteressant en vies. Totdat hij tijdens een vakantiebaantje in zijn vaders bedrijf door collega’s achter de pers werd gezet. Hij leerde het vak van offsetdrukker en volgde aansluitend diverse managementcursussen. Om nu al bijna vier jaar met groot enthousiasme aan het roer te staan van Maarse Drukwerk in Eibergen.

Maarse Drukwerk is sinds 1976 een begrip in de Achterhoek, een streek in het Oosten van Nederland, nabij de Duitse grens. De keuze voor Eibergen als vestigingsplaats werd ingegeven  door logisch nadenken: “In onze woonplaats Groenlo waren destijds vijf drukkerijen gevestigd en hier maar één.”

Als rasechte Grollenaar woont Fabian nog altijd  in Groenlo, waar hij een druk sociaal leven leidt. Hij zit in het bestuur van de supportersclub van  de plaatselijke SV Grol, is lid van de technische commissie van de Carnavalsvereniging en ook  nog actief binnen de Junior Kamer en diverse
industrieclubs. “Netwerken is niet alleen leuk, maar ook een prima manier om werk aan je te  binden.” Het enthousiasme waarmee Fabian over zijn bedrijf vertelt, is dan ook ronduit aanstekelijk.

Nieuwe uitstraling

Continu vernieuwen en verbeteren is een belangrijke pijler. De recente ‘makeover’ van het bedrijf weerspiegelt dat. De oorspronkelijke naam (Drukkerij Maarse) verdween en onder de nieuwe naam Maarse Drukwerk werd een nieuwe huisstijl aangemeten. Het nieuwe logo omvat een krachtige verwijzing naar de ‘Q’ van Quality.

Fabian: “Ik vond het tijd om het bedrijf een nieuwe uitstraling te geven. De aanvankelijke dorpsdrukker is inmiddels uitgegroeid tot een hypermodern industrieel productiebedrijf, waar negen mensen werkzaam zijn. We leveren uitstekend drukwerk met een snelle levertijd voor een concurrerende prijs. We bieden een totaalpakket met alles onder één dak: van DTP tot opslag, van offset tot digitaal drukwerk en van sign tot nabewerking. Gekoppeld aan sterke service, gericht advies, snelle levertijden en natuurlijk de beste kwaliteit – al spreekt dat laatste vanzelf. Omdat we vrijwel alles in eigen huis doen, kunnen we waarmaken wat we beloven. Dat is onze kracht, nu en in de toekomst. Onze slogan sluit daarbij aan: Maarse Drukwerk, dat voelt goed.”

Belangrijk in de werkwijze van het bedrijf zijn de persoonlijke benadering (met korte lijnen en een vast aanspreekpunt), hoge betrokkenheid en de flexibele werkwijze. Fabian: “Met deze speerpunten maken we het verschil voor de zakelijke markt, waaronder MKB, regeringsinstellingen, woningstichtingen en reclamebureaus, maar zeker ook voor particuliere klanten.”

Waar menig grafimediabedrijf de laatste jaren koos voor verbreding van de activiteiten, kiest Fabian juist 100% voor drukwerk als kern: “Dat woord staat niet voor niets in onze bedrijfsnaam nu. Wij willen de beste drukker zijn in onze regio en binnen nu en vijf jaar ook de grootste in onze regio. Specialiseren betekent dat je kunt excelleren en daar geloof ik heilig in. We maken geen apps, websites of multimediale producten. Veel drukkers die dat wel deden, bestaan overigens inmiddels niet meer óf ze hebben geen drukpersen meer maar zijn verworden tot ICTspecialist.”

Investeren

“Wil je als specialist voorop kunnen blijven lopen, dan moet je ook zorgen dat je apparatuur
up­-to­-date is. Niet investeren betekent de rit uitfietsen op je laatste adem”, aldus Fabian.

Recent werd een nieuwe Heidelberg Suprasetter A52 CtP belichter bij Maarse Drukwerk geïnstalleerd. “Geen overbodige luxe gezien de toenemende vraag naar kleine oplagen, die we voor 80­-85% vervaardigen in offset. Dat vraagt dus om veel plaatwissels. We hebben wel digitale machines staan, maar komen voor het meeste werk qua prijs/kwaliteit toch uit bij offset. Zeker sinds we zo’n jaar of twee terug de vierkleuren Heidelberg Speedmaster Anicolor 52 met lak in gebruik hebben genomen. Insteltijd, productiesnelheid, kwaliteit en kosten: de machine sluit perfect aan bij ons orderpakket dat zich – naast de  al genoemde kleine oplagen – kenmerkt door ultrakorte levertijden. Dankzij de lakunit kunnen we nu  ’s ochtends draaien en ’s middags al leveren. Super.”

Hij besluit: “De pers is CO2 neutraal geproduceerd en dat past bij onze visie op duurzaamheid. Met de restwarmte van de drukpers verwarmen we bovendien een deel van het pand. We besparen ook nog eens fors op inschiet doordat de pers ontzettend snel op kleur is. Dat scheelt op jaarbasis meer dan 1.000 kilo aan papier.”

Bron: magazine Ampersand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Muamera Tabakovic

Communicatie & finance

Ik ben in aanraking gekomen met de grafische branche in 2014, toen ik daar aan de slag ging. Wat ik er echt van moest verwachten wist ik niet zo goed. Ja, dat er drukwerk wordt gemaakt, maar verder... Nu ben ik een tijdje werkzaam bij Maarse Drukwerk en begin steeds meer over de branche te leren; hoe leuk deze is, hoeveel mensen er werkzaam zijn en wat er allemaal bij komt kijken om tot het gewenste resultaat te komen. Via mijn blogs wil ik jullie inspireren en een kijkje laten nemen in de grafische wereld, laten zien wat er allemaal mogelijk is. Veel lees plezier.